HTML

Vendég volt Lengyel László

2013.02.21. 10:51 karikara

lengyel.jpgA Poltár legutóbbi vendége Lengyel László volt, a közéleti személyiség, tanár, publicista, ki már az antivilágban is felvállalta véleményét, s aki bár néha- néha eltűnik a nyilvánosság szeme elől, de mindig képes egy-egy cikkel, véleménnyel olyan markáns megnyilvánulásra, hogy nem lehet közömbösen elmenni gondolatai mellett. Az est moderátora Krug Emilia volt.

 

Az előző Poltárra Simor András a jegybank jelenlegi elnöke érkezett vendégségbe, aki néhány hete minden olyan kérdésből kifordult, ami valamiféle politikai üldöztetés vízióját vetette fel. Hát az élet kicsit másképpen alakult, ahogy a Privátbankár írja: „A rendőrség nyomozást rendelt el a jegybank ellen az Állami Számvevőszék jelentése után. Az egyik költségvetési szerv tett feljelentést a másik ellen.

Nyomozást rendelt el a rendőrség, amiért a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött az IMF-nek – a hirado. hu szerint az MTI Hírcentrumra hivatkozva. A feljelentést az Állami Számvevőszék tette, vizsgálatuk szerint az MNB üzleti titkokat adott át. A rendőrség hivatali visszaélés, illetve gazdasági titok megsértése miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Az MNB korábban visszautasította, hogy törvénytelenül továbbítottak adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak.”

Jelen állás szerint úgy tűnik, hogy Simor András tervezett pihenése mandátumának lejárta után  kicsit későbbre tolódik, de zavartalan biztos nem lesz….

 

Február 20-án a Vendég Lengyel László volt, ki a beharangozó szerint 1984-ben már vendége volt az akkori Polvaxnak, s aki majd harminc éve meglepő nyíltsággal beszélt az egyetemisták  előtt a gazdasági reform és demokrácia szükségességéről és lehetőségeiről.

A moderátori feladatot Krug Emília újságíró vállalta el, aki, mint az egyik posztoló írta valóban nagyon szép, és nem mellékesen igen felkészült is volt.

A népes közönség előtt Lengyel László egy összefoglalóval indított, ami a teljesség igénye nélkül politikai aspektusból összefoglalta a múltat, jelent, és persze hozzátett egyfajta lehetséges jövőképet is, vagyis inkább a különböző forgatókönyvek elképzelhető kimenetelét.

Ezek között volt erősen pesszimista, pesszimista, ici-picit optimista is, bár egyik sem rajzolt rózsaszín képet a jövőről.

Szó esett a Fideszről, az MSZP-ről, Bajnairól, a Jobbikról, az Együtt 2014-ről, arról, hogy egyre gyarapszik a bizonytalan választók nagysága, miközben az elmúlt három évben létrejött egy erősen centralizált hatalom. Lengyel szerint, ha az ellenzék valóban le akarja váltani a jelenlegi kormányt, az csak összefogás mellett lehetséges, bár erre a fogadóirodák nem tennének nagy biztonsággal…Szóba jött Putyin és a magyar kormány kapcsolata, és kihagyhatatlanul az Európai Unió is, akár Angela Merkel, német kancellár, és a közelgő német és olasz választások is.

Lengyel László látszólag sztoikus nyugalommal, külső szemlélőként értékelte a belpolitikai állapotokat, a külpolitikánkat, a kétféle beszédet, a nők és a kisebbségek helyzetét, a jelenlegi vezetőket és az ellenzéki vezéreket, illetve ezek háttércsapatait.

További leíró részek helyett egy két kiragadott mondat Lengyel László nol.hu-ban, bő hónapja megjelent írásából, melynek címe: Macskák népe.  Hozzátéve, hogy minden szövegkörnyezetből történő kiragadás kicsit sántít, legalábbis a politikusok mindig ezt mondják

 …2012. október 23-ig Orbán Viktornak és a Fidesznek nem volt ellenfele. Az ellenfél nem személy. Nem intézmény. Történet. Orbánnak volt és van jól kitalált és elmondható/ megérthető története. Ez több, mint a híveknek kialakított mítosz, mert az orbáni történet hatásosan eljátszható a semleges és az ellenséges bel- és külföldi közönség előtt.

 Mesterházy Attilának, Schiffer Andrásnak vagy Vona Gábornak nem volt és ma sincs olyan hiteles története, amely a nézőket/választókat arról győzné meg, hogy személyiségük, világuk súlyos, karakteres, milliókat hitelesen közvetítenek, és egy súlycsoportban vannak Orbán Viktorral. Az ellenfél történetének három próbát kell kiállnia: 1. igaz–hamis; 2. felelős–felelőtlen; 3. képes–nem képes. A politika mesevilágában mindenütt, de nálunk különös jelentőséggel bír, hogy valakiről elhiszik-e, hogy igazat mond és tesz

 Valójában arról van szó, hogy hihetően az igazság világa, aurája veszi-e körül, vagy hazugságvilágban él. Orbán kétharmados győzelmének fő oka, hogy története az igazság küzdelme a gyurcsányi hazug világgal. ..

 Az október 23-i ellenfél, Bajnai Gordon előnye, hogy eddig nem volt hazugságon kapható: kormányzásában azt tette, amit elvállalt, megmondta, hogy egy évre vállalja, el is ment, megmagyarázta, hogy miért vonult vissza és most miért vállal mégis szerepet. Az ellenfél történetét hitelesíti, hogy Orbán és embereinek minden buzgalma kevés volt egy érvényes karaktergyilkos kampányhoz…

 A felelősség/felelőtlenség párosa a politikusok legkomolyabb próbatétele. Politikailag, intellektuálisan és erkölcsileg felelőtlen korban és helyen élünk. A választók elvárják, hogy érdekükben minden felelősségről mondjanak le vezetőik. Kívánságaik, vágyaik teljesítését, az intellektuális közepesség kiszolgálását és a kétes magánerkölcsök közerkölcsi követését követelik. A magyar – közép-európai, részben európai, részben világ – felelőtlenségben, Orbán története a világméretű felelősségvállalásról szól. Orbán történetének nagysága vagy kicsinysége, hogy elvállalja a felelősséget az egész világgal szemben.

E világtörténeti felelősséggel szemben nehéz ellensúlyt játszani. Ha valaki nem kíván egy ellentétes hit apostolaként fellépni – Gyurcsány ezt tette –, akkor a felelősség hiteles története kis történetek sora a Nagy Történettel szemben. Felelős vagyok ettől eddig politikailag, eddig, és nem tovább jutottam intellektuálisan, de ezért vállalom a felelősséget, nem vagyok morálprédikátor, de tisztességesen, a játékszabályokat betartva játszom. A Nagy Történetben nincsenek szabályok, adott szó – joga a történet mesélőjének és cselekvőjének van. A kis történetek szabályai kialakítottak, a felelősség számonkérhetőséget jelent…

 … Orbán kiváló politikai stratéga, bűn rossz kormányzó. Bajnai gyenge politikai irányító, jó kormányzó. (Mesterházy, Schiffer, Vona különböző szinteken jó politikai irányító, kormányzóképesség nélkül. .. Az ellenzéki vezető helyért folyó tülekedésben, a napi mozgalmi harcban Bajnai idegenül és naivan szerencsétlenkedik…

. …Ha Orbán folyamatosan új világokat teremt, rombolja a régi kereteket, Bajnai fegyelmezett és zárt rendszerekben működik. „Mondjatok egy szabályt, hogy felrúgjam!” – ez Orbán. „Adjátok meg a szabályt, hogy éljek benne!” – ez Bajnai. Az egyiknek képessége, hogy minden helyzetet kockázatossá és bizonytalanná tegyen, a másiknak, hogy csökkentse a kockázatokat, és megragadja a bizonyosságot…

 

Az idézett mondatokhoz hasonlók hangzottak el a Poltáron is, kis színes háttéranyagokkal kiegészítve. Volt sok kérdés, és válasz is érkezett, hogy aztán este tízkor búcsút mondjunk a vendégnek, a nagyon csinos moderátornak és a Wesley János Lelkészképző Főiskolának a legközelebbi találkozóig, amelyen a vendég a Fidesz egyik politikusa lesz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sziliszolcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr15095709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása