HTML

Ammóniamentesen- Ez nem is hajfesték?

2010.04.22. 11:24 karikara

Most már szép lehetsz ammóniamentesen! Ez nem hajfesték, ez INOA – mondja az egyik kozmetikai multi cég legújabb termékéről, az ammóniamentes hajfestékcsaládról. A hajkímélésben minden újdonság fontos lehet, hiszen a statisztikák szerint tíz nőből csak négy nem használ valamiféle festéket, színezőt. Így közel sem mindegy, hogy mit is kenünk hajunkra, akár egyedül, akár fodrász közreműködésével.

Az óvatosság feltétlenül indokolt, hiszen az Egyesült Államokban végzett felmérés során megállapították, hogy két és fél kilogramm kémiai anyagot juttatnak évente a szervezetükbe azok, akik rendszeresen sminkelnek és festetnek. Nemcsak a haj- és arcfestékek, de a rúzsok, a parfümök, sőt, a testápolók összetevői között is találtak veszélyesnek ítélt anyagokat. S ha külön-külön nem is veszélyes mennyiségben tartalmazzák egyik-másik vegyi anyagot, összeadódva, az évek során már komoly egészségkárosodást okozhatnak.

Az egyik ilyen veszélyforrás az ammónia, amely színtelen, szúrós szagú, könnyen cseppfolyósítható, éghető és mérgező gáz. A természetben nitrogéntartalmú szerves vegyületek bomlásakor keletkezik. A vizekben oldva vagy ammóniumion formájában lehet jelen. Kis koncentrációban a szemet, az orr- és nyálkahártyát izgatja. Nagy töménységben erős köhögési rohamok, légzési zavarok lépnek fel. A szag küszöbértéke 4 mg/m3. MAK-értéke 40 (német), illetve 1 (orosz).

Az elmúlt száz évben a hajfestékek többsége általában peroxid és ammónia keverékéből áll, ami nemcsak a haj molekuláris szerkezetét változtatja meg, hanem allergiás reakciókat is okozhat; az arra érzékenyeknél azonnal, másoknál éveken át tartó „gyűjtögetés” után. A többéves lerakódások pedig már komoly reakciót válthatnak ki. Kutatások szerint, ha több mint harminc percig hagyjuk a festéket a fejbőrrel érintkezni, a káros anyagok képesek felszívódni, hiszen ahogy a hajon is gyorsan hatnak, úgy az egyéb szarurétegeket sem kímélik. Ennek „köszönhető”, hogy sok fogyasztónál égő, viszkető érzést, légzési nehézségeket, hajhullást és az arc feldagadását okozhatják ezek a készítmények.

Eddig a hajfestés hagyományosan az ammónia használatán alapult, hiszen ez távolítja el a hajból a színt, mielőtt a festékpigmentek dolgozni kezdenek. Az ammónia jól végzi munkáját, csak nagyon büdös és éget. A tudósok feltaláltak egy újfajta hajszínező anyagot, az INOA-t (Innovation No Ammonia), mely – mint nevéből is kiderül – ammóniamentes, így sokkal gyengédebb a hajhoz, sőt, olyan jótékony hatással van rá, hogy szinte visszaadja a festés előtti kondícióját. Azt mondják: sokkal kevésbé agresszív és sokkal kevésbé gyengíti a hajat, ami hatalmas ajándék a kuncsaftoknak, különösen a jó minőségű hajjal rendelkező nőknek.

 

Ezt a forradalmian új eljárást tette közkinccsé a L'ORÉAL egy nagyszabású show-műsor keretében, amelyen kétezer szakmabeli és érdeklődő ismerkedett az új termékcsaláddal. Az összegyűlt tömeget Ördög Nóra köszöntötte, majd következtek a kissé hosszadalmas beszédek. Azonban mielőtt a nézők nagyon elfáradhattak volna, jöttek a fények, a zenék, a fodrászok és a modellek, azaz a várva várt show. Bemelegítésként a cég mesterfodrászai, a Magyarország L'ORÉAL nagykövetei – Szabados Iréne, Kucsera Zsolt, Zsiga Renáta, Zsidró Tamás, Hajas László és Binder Géza – készítettek a színpadon kissé sután mozgó manökenlányok számára frizuracsodákat. A mesterek és a mesternők az első körben látványos lakkfelhők közepette fésülték, tupírozták a modelleket. A következő körben előkerültek az ollók is, ekkor a hajszobrászok időre és ritmusra nyírták a hölgyeket. A harmadik körben pedig félkész kontyokból készültek a frizuracsodák. Ebben a jelenetben a modellek már a közönség soraiba is letipegtek. Majd az est fénypontjaként megérkezett a cég nemzetközi nagykövete, Laetitia Guenou, akinek a jóvoltából fantasztikus show részesei lehettek a nézők. A hölgy számos modellel dolgozott, akik a kész hajkölteményekkel besétáltak a közönség soraiba is.

Ez volt a műsor, különös érdekessége pedig, hogy a manökenek számára Hrivnák Tünde (By Me) készített 21 darab öltözetet.

A nők és a festés – Részletek egy kutatásból

Mark Sergeant, a Nottingham Trent University professzora több mint kétszáz nőt kérdezett meg arról, hogyan érezték magukat hajszőkítés előtt és után. E kutatásból közlünk részleteket:

 

„A legtöbb ember számára a hajfestés egyfajta művészet. De egyben tudomány is húzódik mögötte. A tanulmány során sok lényeges változást fedtünk fel, mind a nők pszichés állapotát, mind viselkedésüket illetően. A szőkített nők sokkal magabiztosabbak lettek, megváltozott a hangulatuk: vidámabbá, kedélyesebbé, egyben gátlástalanabbá is váltak. Az általunk megkérdezett nők többsége azt mondta: szőkeként sokkal vonzóbbnak és szexuálisan felszabadultabbnak érezte magát. A kutatás során a fiatalabb nőket arra kértük: tegyenek meg olyan dolgokat, amiket egyébként nem mernének. A szőkített nők nagy arányban mertek kérni fizetésemelést és munkaidő-kedvezményt. Az idősebb nők arról számoltak be: a hajfestéssel sikerült elfedni ősz hajszálaikat, emiatt jelentősen nőtt az önbizalmuk.”

A kutatásban részt vevő nők több mint nyolcvan százaléka azt mondta: ha legközelebb választania kell, milyen színű legyen a haja, újra a szőke mellett fog dönteni. A színeket illetően a fekete volt a legkevésbé népszerű.

Dr. Sergeant elhatározta, hogy következő kutatásában a természetes és a festett szőke nők viselkedését, tulajdonságait fogja összehasonlítani. Emellett arra is kíváncsi, hogy a férfiak hogyan viszonyulnak a különböző hajszínű nőkhöz…


 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sziliszolcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr181942140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása