HTML

Selejtek Szilvitől

Minden ami nekem, Neked fontos

Friss topikok

Linkblog

Szezonzáró, kísérleti- Polvax, nyári szünet előtt

2011.06.15. 15:43 karikara

 

Trogírban pünkösdöltünk (olyan ez, mint a bankolás??!!) barátainkkal, és szóba jött a kedd esti Polvax is.  Barátaink régóta a barátaink, de mivel nem a közgázon vagy annak közelében szocializálódtak, sosem hallottak a Polvaxról, így megpróbáltuk elmagyarázni nekik.
Meséltük, hogy hajdanán a Vámház tér helyén még Dimitrov szobra állt, és annak szomszédságában délcegen a Dunára néző épületben igyekeztek képezni a jövő közgazdász nemzedékét.
Akkoriban ez nem volt olyan trendi szakma, így az egyetemi évek alatt nem is kezdődött meg a taposás nemes társasjátéka, emiatt fantasztikus hangulatban telt az a szakoktól függően négy-öt év. Az épületben volt egy kis klub, meg egy nagy is, de a kisebbikben gyakorta megfordultak a politika, a közélet akkori jeles képviselői, hogy megosszák gondolataikat az erre fogékony egyetemi ifjúsággal. Sőt itt sok szemközt kérdezni lehetett bátran és kendőzetlenül, mert nem volt diktafon (olyan apró) mobil és társai sem, így igazán nyílt és őszinte beszélgetések részesei lehettek a jelenlevők. Ez a hely viselte a Polvax nevet a nevezetes Pilvax után szabadon. És meséltünk persze a Neoprimitívről is, aminek a Polvaxhoz ugyan semmi köze, de azokhoz az évekhez szorosan kapcsolódó zenei formáció volt és a rongyos bálok elmaradhatatlan csúcspontja. Így meséltük, talán megértették, egy biztos nem érezték, amit mi hajdan.
Ezt a két nemes tradíciót élesztette fel néhány lelkes akkor volt fiatalember, összekötve a zenét és a szabad politikai diskurzust. Volt már kétszer Neoprimitív, ahol elsőként Bokros Lajos, majd Kéri László várta, állta a kérdéseket. A kísérleti jelleggel elindított kombinált szórakozás harmadik állomásán nemcsak előadót, de zenekart is cserélt a Polvax. Pünkösd utáni kedden az Blue sPot formáció húzta az üldögéléshez valót, majd Oszkó Péter osztotta meg gondolatait népes hallgatóságával.
Igen, újra jelentősen népes közönség jött össze, a későn jövőknek már csak állóhely jutott az A38 hajóhoz ragadt kiállítótérben, ahol Dr Máriáss szörnyű kedvencei helyett már egy fotókiállítás szolgált az est hátteréül; Gyukics Péter – Hidak a Dunán az elsőtől az utolsóig címmel.
 
Elsőként a Blue sPot zenekar ült fel a színpadra, amely formáció 2005 szeptemberében alakult, és ahogy olvastam Oszkó Péter kicsit később csatlakozott a csapathoz, hogy virtuóz szájharmonika tudásával hozzájáruljon a zenekar sikereihez. A formáció tagjai: Bárth János (gitár és ének) és Kendik Gergely (zongora, orgona és gitár) Őry Tamás (dob), Kelemen László (basszusgitár) és Oszkó Péter (szájharmonika). Legalábbis a honlap információi szerint! Igen, aki nem tudta volna, Oszkó Péter, egy évig pénzügyminiszterünk zenével piheni ki a napi stressz okozta fáradalmakat. Ezen az estén a blues-rock nagy klasszikusai mellett, saját dalok is megszólaltak Ahogy magukról írják: „Ezen dalok némileg már eltávolodtak a klasszikus blues hangzásvilágától és egyfajta megszelídített rhythm & blues stílust képviselnek, formálódó zenei világuk ezzel együtt meg-lehetősen sokszínű, arra a legkülönbözőbb hatást gyakorol az egyes tagok zenei háttere, egymástól különböző életvitelükből is fakadó egyéni stílusvilága.” Na, kb ilyen volt az első egy óra, amit a zenekar is ülve töltött a körünkben, és amely pozitúrát az énekes, gitáros láthatóan rosszul viselte. Mi pedig úgy ülve lábbal- kézzel dobolgatva, taps és fütty-tetszésnyilvánítással kísértük a produkciót.
Szünet után, mikor is „ettünk, ittunk, csajoztunk, pasiztunk” ismét helyet foglalt a pódiumon Oszkó Péter, volt pénzügyminiszter kérdezőkkel körülölelve
Egy rövid, de igen tartalmas évértékelővel indított Oszkó, hasonló gondolatok hangzottak el, mint ami már blogján is olvasható (http://oszkopeter.blog.vg.hu/). Álljon itt abból egy röpke idézet:
„…Mindezek ellenére kétségtelen tény, hogy a tavasz folyamán irányában véglegesen, még a válságkezelés időszakához képest is fokozottan neoliberális jelleget öltő gazdaságpolitika számos pozitív piaci és elemzői visszajelzést váltott ki, még ha részletei meglehetősen kidolgozatlanok... A gyorsértékelések hangvétele vitathatatlanul annak is köszönhető, hogy az irányváltással a kabinet végre visszatért egy relatíve kiszámítható és elvileg megvalósítható konvergenciapályára. Ez jelentős előrelépés a korábbi, egy évig tartó útkeresés időszakához képest. A mostani kormányzati gazdaságpolitika elfogadottsága és pozitív piaci megítélése mindazonáltal érthető azok szempontjából is, akik az ország külső adósságállományának finanszírozóiként azt a pénzügyi egyensúly fenntartása, a pénzügyi kockázatok és kamatfelárak szempontjából ítélik meg. A széleskörű politikai támogatottság elvileg kétségtelenül lehetővé teszi azon radikális kiadáscsökkentő intézkedések megvalósítását, melyek a legutóbb beígért konvergenciaprogram és a tartós 3 százalék alatti költségvetési hiány tartásához szükségesek. Ráadásul az esetleges megvalósítási kockázatok sem feltétlenül eredményeznének olyan mértékű elcsúszásokat, melyeket manapság ne szenvedhetne el bármely más uniós tagállam. A …szakpolitikai elképzelések …kidolgozatlanságából fakadó bizonytalanságok másrészről azonban eltörpülnek azok mellett a szociális jellegű veszélyek mellett, amelyek egy stagnáló versenyképességű és továbbra is alacsony foglalkoztatással küszködő gazdaság lehetőségével és annak minden káros társadalmi következményével fenyegetnek. Az aktuális konvergenciapálya ugyanis a tervezett intézkedések, a fokozott pénzügyi nyomás alatt végrehajtott szerkezeti reformok és egy téves prekoncepciókon alapuló adóátalakítás mellett csak a legnagyobb szerencsével és a külső konjunktúra váratlan és rohamos javulásával vezethetne gyorsuló gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatási viszonyok lényeges javulásához. Félő ezért, hogy a jelenlegi különutas gazdaságpolitika nem lesz képes megadni az országnak és a gazdaságnak a szükséges felzárkózási lökést, épp ellenkezőleg...”
A nem túl rózsás jövőkép mellett sok mindenről szó esett, kérdezték a Haza és Haladás Alapítványról, a Molról és a Malévról, meg az orosz –magyar, magyar-kínai kapcsolatokról, kötvényekről, nyugdíjakról, hát öröm nem sok volt a kapott válaszokban sem.
Végül egy fiatalember azt kérte, hogy győzze meg az jelenlevő ifjúságot az otthonmaradás mellett. Oszkó egy nézői beszólás után: Hát a Túró Rudi miatt, azt mondta: Azért kell, érdemes itthon maradni, mert sok máshol sem jobb, elég, ha az írekre vagy a mediterrán régióra gondolunk. Hát, mindenki gazdálkodjon ebből a legjobb belátása szerint….
 
Ez volt a Polvax, a harmadik kísérleti adása, és mivel a próbaüzem láthatólag működött, ősszel folytatódik. Addig Mindenki pihenjen sokat, gyorsan!!!
 
kÉPEk a koncertről : Blue sPot
képek a Polvaxolásról: Polvaxoltunk

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sziliszolcsi.blog.hu/api/trackback/id/tr172986368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása